Nález na kyčlích a ortézky z Rakouska

Na začátku května jsme byli na RTG kyčlí a páteře – jen tak pro kontrolu. Jaké pak bylo překvapení, když ortoped snímek otevřel a zjistil, že to tak úplně v pořádku není. I já jako laik, jsem viděla, že ten snímek nehraje. Coxa valga je zjednodušeně deformita vršku stehenní kosti, kdy hlava a tělo kosti nesvírají správný úhel. Štefiho levá kyčel má téměř o 20° horší úhel než pravá. A z toho co jsem pochopila, to není zrovna málo.

Absolvovali jsme tak konzultaci s ortopedem a ortotikem z rakouského Pohligu Austria, špičky ve svém oboru. A jejich závěr potvrdil to, co nám říkal ortoped. Štefiho kyčle nejsou v pořádku, jsou na úrovni batolecího věku a proto je třeba jejich další vývoj co nejvíc podpořit. Zásadní roli tak teď bude v následujících měsících hrát vertikalizace, která ovšem, aby kyčlím naopak neubližovala, musí být správně provedená. A protože se Štefi vertikalizuje nejen ve vertikalizačním stojanu, ale i sám od sebe, je potřeba stoj podpořit správnými ortézami, které bude mít na nohách celý den.

S vývojem kyčlí také souvisí i držení těla. Štefiho růst spolu s oslabenými svaly, může ještě udělat velkou neplechu. Ve hře je tak i korzet. Zatím ale budeme páteř řešit zpevňujícím oblečkem (z Theratogsu přecházíme na obleček MyActive – i ten bude muset mít celý den) a pravidelně budeme stav celého těla sledovat. Všechno totiž může kyčlím pomoci, ale taky nemusí. Pokud by se stav s růstem zhoršoval, nejspíš by přišla na řadu i operace.

POHLIG ORTÉZKY
Na začátku července jsme si tak přivezli z rakouské Vídně ortézky, které Štefimu zajistí i bez bot stabilní stoj (mimochodem je na nich i Štefiho nejoblíbenější dinosaurus 🦕 – triceratops, takže úspěch sklidily). Díky nim budeme moc vertikalizovat o sto šest a spolu s pevným oblečkem podp
orovat správný vývoj kyčlí. Jejich cena je astronomická – cca 80 tisíc Kč. Mohli jsme se proto dovolit opravdu jen díky vám a vašim příspěvkům.Naším cílem je vyhnout se korzetu i ortéze na kyčle, ta snazší a mírnější cesta, kterou jdeme, je celodenní nošení ortézek, oblečku a hlídání správného sedu a stání a pohybů celkové. Právě správný sed a posun po zemi nám v poslední době dělá největší problémy a komplikuje stav. Štefi je na Smáka celkem pohyblivý. Taky už je docela velký (a někdy i tvrdohlavý k tomu 😃), takže se rozhodl, že nebude lozit, ale posouvat se zadečkem po podlaze. Přitom má ale extrémně nahrbená záda, kyfóza, která se ještě před půl rokem zlepšovala, se zas pomalu zhoršuje (vliv na to má především růst a váhový přírůstek, tedy větší nápor na kosti a již tak oslabené svaly) a my tak jsme pořád ve střehu a domlouváme a upravujeme. Štefi si ale o tom myslí svoje. Takže v naší opravené pozici vydrží asi 10 sekund…


Jsme ale pozitivní a odhodlaní. A pevně doufáme, že mu ty kvalitní ortézky s dinosaurama pomůžou k lepší budoucnosti.

Leave a Reply