Atopický ekzém a homeopatika – jak pokračujeme

 

 

Léčba ekzému je taková alchymie. Existuje 100 přípravků, mastiček, rad a zaručených cest. A taky 100 různých ekzémů s různou příčinou, a tak to, co pomůže jednomu většinou druhému moc nepomůže. U ekzému se taky pravidelně střídají horší a lepší období, úplně se ho zbavit, je téměř nemožné. Základem pro zmírnění je vyhnout se všem alergenům, nepoužívat chemii a dobře se o pokožku starat.

Zlomové období bývá často kolem tří let, kdy ekzém i potravinové alergie začínají pomalu ustupovat. Tedy aspoň v normálních případech. Štefi šel opačnou cestou a začal být alergický úplně na všechno. Na jídlo, ale i na prach, roztoče, pyl nebo zvířata.

Nejhorší zhoršení ekzému přišlo spolu s Vánoci. Jen co jsme ozdobili vánoční stromeček, vylezla mu ložiska všude na těle. Chvíli nám trvalo, než jsme si to se stromečkem spojili, ale faktem je, že hned po odstrojení a zaléčení (máme celkem vychytanou kombinaci mastiček) ložiska odešla. Stejně tak obtížné bylo i jaro, kdy venku začalo vše kvést a na republiku se snesl žlutý prach. 

 

 

Na jaře jsme proto zkusili homeopatii. Někdo na ni nedá dopustit, druzí ji zatracují. Ať tak či onak, rozhodli jsme se homeo zkusit, protože cest, kudy se vydat, už nám moc nezbývá. Vždycky jsem patřila spíš do toho druhého tábora, ale přiznávám, že mě návštěva u paní doktorky mile překvapila. Záměrně píší doktorky, protože se jedná o vystudovanou Mudr., certifikovanou homeopatku, která se  mnou Štefiho diagnózy probírala jako opravdový expert a znalec.

Po měsících zkoušení musím uznat, že Štefimu homeopatika pomohla. Zklidnil se, najednou začal chtít ochutnávat další jídla a zlepšil se i ekzém. Teď je Štefi v poklidném stádiu, které doufáme vydrží co nejdéle.

Zlepšilo se i noční škrábání, byť bych pořád napočítala na prstech jedné ruky, kdy spal celou noc bez buzení. Teď už přes třičtvrtě roku jedeme v módu, kdy se budí 2x za noc.

Přesto jsme optimisti. Ano, ekzém bývá věrný souputník, ale s dobrou péčí a hlavně dobrým psychickým rozpoložením se nad ním dá vyhrávat v těch malých urputných bitvách, byť ta válka trvá často celý život.

 

Leave a Reply